Fietsrevalidatie

Revalidatie en de vertaalslag naar het dagelijks leven

De laatste jaren is er in de fysiotherapie veel veranderd. Mede door de komst van het internet en het toegenomen gebruik ervan, is de hedendaagse patiënt en stuk mondiger geworden. In veel gevallen is het woord patiënt, “hij die geduldig en lijdzaam wacht”, een achterhaald begrip aan het worden.

De cliënt is tegenwoordig goed geïnformeerd en wil inspraak in de in te stellen behandeling. Voor ons, de fysiotherapeuten, betekent dat, dat we een meer coachende rol krijgen en dat we informatie en adviezen geven voor activiteiten in het dagelijks leven. Op zich niet verwonderlijk, want of je nu reuma, artrose, vervangende gewrichtsoperaties, een hoge bloeddruk, COPD, vaatlijden (hersenbloeding, hartproblematiek of etalagebenen), een depressie of een burn-out hebt, in alle gevallen wordt een actievere leefstijl geadviseerd.

 

 

Trainen in groepsverband

In onze praktijk zijn er al groepstherapieën voor mensen met COPD, (astma, longemfyseem) en kinderen met een chronische beperking of obesitas. We hebben zelfs een specialist in huis op het gebied van revalidatie bij kanker, of na een periode chemotherapie. We sporten ook groepen mensen die revalideren van een blessure, of die gewoon fit willen blijven.

Hoe specifieker de doelgroep, hoe gerichter de training en hoe groter de kans op succes. Op een gegeven moment is de cliënt uitgekeken op de oefenzaal en wil men verder.

 

De Training

Om de opbouw voort te zetten zijn we gestart met het begeleiden van cliënten die zich op het wielrennen willen richten. Dit een ideale sport om heel precies en gedoseerd je belastbaarheid te vergroten. Het is eenvoudig om met een hartslagmeter de inspanning te monitoren en zodoende de belasting te controleren. Verder is de sport mild voor de gewrichten, omdat tijdens het wielrennen het lichaamsgewicht niet hoeft te worden gedragen of opgevangen. Bij bijvoorbeeld hardlopen is de belasting op knieën en enkels vele malen groter.

Trainen is individueel of in groepsverband mogelijk onder begeleiding van een sportfysiotherapeut.

De fietsrevalidatie training wordt gehouden op woensdagmiddag in de Drunense Duinen. Voor meer informatie wendt u zich tot Jan Vlugt.