Oedeemtherapie

Wat is oedeem?      

Oedeem is een overmatige ophoping van vocht in het weefsel tussen de cellen van het lichaam in. Oedeem ontstaat door een verstoord evenwicht in aan- en afvoer van vocht.
Symptomen:

  • Gezwollen lichaamsdeel (pitting oedeem of non-pitting oedeem)
  • Bewegingsbeperking in betreffend lichaamsdeel door oedeem. Door vocht kunnen bandjes verweken, waardoor de stevigheid/ stabiliteit in de gewrichten vermindert. Het kan ook zijn dat het oedeem te veel plaats inneemt, waardoor een beweging niet volledig kan worden gemaakt. Ten slotte kan inactiviteit of een operatie tot bewegingsbeperking leiden in relatie tot oedeem.
  • Pijn
  • Kleurverandering van de huid
  • Huidveranderingen

 

Behandeling

Wij maken gebruik van verschillende behandelvormen.

  • Manuele lymfedrainage.
    Dis een specifieke massagetechniek die gericht is op verhoging en ondersteunen van de transportcapaciteit van het lymfestelsel. Door gebruik te maken van bepaalde handgrepen kan het vocht verplaatst worden naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog intact is, zodat het van daar uit in de circulatie kan worden opgenomen. Ook zijn er specifieke handgrepen om bindweefselachtige verhardingen in het weefsel los te maken.
  • Compressietherapie in de vorm van bandageren/zwachtelen.
    Door middel van het aanleggen van bandages wordt van buiten af een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfvocht ondersteunt. De bandages worden aangelegd als er nog geen stabiele situatie in de waterhuishouding is bereikt. Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is, kan een therapeutisch elastische kous worden aangemeten.
  • Lymftaping.
    Dit is een nieuwe techniek die bandageren/ zwachtelen kan ondersteunen. Hierbij worden circulair dunne strookjes tape om het oedeemgebied gelegd. Deze tape wordt richting gezond afvoergebied aangebracht. De tape heeft een elasticiteit die gelijk is aan die van de huid. Door te bewegen tilt de tape de huid en onderliggend weefsel op en wordt het vocht afgevoerd. Het voordeel van deze tape is dat het prettiger aanvoelt dan bandageren, men kan zich beter bewegen en het ligt dun op de huid, waardoor men kleren en schoenen gemakkelijker aan krijgt.
  • Oefentherapie bestaande uit:
    – Ademhalingsoefeningen: door het aanleren van een juiste ademhalingstechniek kunnen we de vochtafvoer beïnvloeden. De ademhaling werkt als een soort druk-zuigpompmechanisme, waardoor het ondersteunt lymfoedeem af te voeren.
    – Oefeningen om de lymfe afvoer te bevorderen: door te bewegen spannen en ontspannen de spieren zich. Dit heeft een pompfunctie als effect. De spieren ondersteunen door hun pompfunctie de lymfafvoer tegen de zwaartekracht in en in de stroomrichting van het lymfsysteem. Door te bewegen wordt bovendien de aanmaak van nieuwe lymfvaatjes bevorderd. Teveel bewegen of bewegen met een te hoge intensiteit kan ook een negatief effect hebben op de lymfafvoer. Het is zeer belangrijk dat de oefeningen goed gedoseerd worden.
    – Door oedeem of na een operatie kunnen bewegingsbeperkingen ontstaan. Door middel van oefeningen kan de functie verbeterd worden.
  • Voorlichting: adviezen over huidverzorging en leefregels.