Bekkenfysiotherapie
Wat is bekkenfysiotherapie ?
Bekkenfysiotherapie houdt zich bezig met de spieren van de buik, het bekken en de onderrug. Deze spieren spelen een rol bij de houding en het bewegen. Ook ondersteunen ze onder andere de buikorganen en helpen ze mee het bekken en de onderrug stabiel te houden.
Wij zijn specialisten op het gebied van chronische lage rug- en bekkenklachten die ontstaan zijn in de zwangerschap of die worden veroorzaakt door een ongeval of sportletsel.
Zwangerschapsklachten
Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van klachten van lage rug en rond hun bekken. Tijdens de zwangerschap verweken de banden van het bekken, waardoor het bekken minder stevig, minder “stabiel” wordt. Deze verweking is noodzakelijk omdat de baby tijdens de geboorte de bekkenring moet passeren. Deze verweking is dus een heel natuurlijk verschijnsel dat bij elke zwangerschap optreedt. Echter, soms veroorzaakt deze instabiliteit klachten omdat de spieren het onvoldoende kunnen opvangen.
Bekkeninstabiliteit
Bij bekkeninstabiliteit versoepelen de banden in het bekken. De verschillende botonderdelen krijgen hierdoor een grotere beweeglijkheid ten opzichte van elkaar. Dit kan pijn veroorzaken. Pijn kan ontstaan door de rek die in de banden ontstaat. Ook kan pijn ontstaan door een overbelasting van de rugspieren, de bilspieren, de binnendijspieren of door de verminderde kracht van deze spieren.
Incontinentie
Vaak begint het met een ‘klein ongemak’: u verliest zomaar een paar druppels urine. Gewoon als u lacht, iets optilt, tijdens het hoesten of terwijl u aan het sporten bent. Bij een inspanning, klein of groot, is er dan sprake van urine-incontinentie. Niet heel ernstig, maar vooral erg vervelend. Veel mensen schamen zich hiervoor en vinden het lastig om hulp te vragen. Voor anale incontinentie (het ongewild verliezen van ontlasting) geldt hetzelfde.
Bekkenbodem therapie is een methode waarbij u leert de spieren van de bekkenbodem te voelen en bewust te gebruiken. Omdat u de spieren van de bekkenbodem zelf niet kunt zien, is het soms moeilijk om ze goed te gebruiken en te trainen. Aandacht en begeleiding door een fysiotherapeut is daarom vaak zinvol. De fysiotherapeut doet middels onderzoek en het laten invullen van een vragenlijst een uitspraak over het beste plan van aanpak om met u te gaan trainen.
U krijgt tips en adviezen voor het dagelijks leven en door middel van oefeningen kunt u de bekkenbodem spieren versterken. Zo kunnen ze de druk beter opvangen die er bij bewegingen op de bekkenbodem ontstaat. Ook het afsluitmechanisme van de blaas kan worden versterkt, zodat u minder gemakkelijk ongewild urine verliest. Bij klachten van een te gespannen bekkenbodem leert de fysiotherapeut u hoe u de bekkenbodem spieren kunt ontspannen. Mochten er klachten zijn ten gevolge van een verzakking dan kan deze verzakking niet worden opgeheven. Wel is het zo dat doordat u de spieren van de bekkenbodem versterkt en deze goed kunt gebruiken u minder klachten ondervind van de verzakking of de klachten zelfs verdwijnen.
Het trainen van de spieren van het bekken
U leert welke oefeningen u dagelijks kunt doen. Het is de bedoeling dat u weer zoveel kracht in de banden en spieren opbouwt, dat u weer zonder pijn kunt fietsen, rennen en tillen. De fysiotherapeut geeft u individuele instructie en daarnaast bieden wij voor de patiënten met klachten ten gevolge van bekkeninstabiliteit de mogelijkheid om te trainen in groepsverband. Het trainen in groepsverband is zeer stimulerend.